Cara Download Drama Korea ♥




Imej yang berkaitan

Assalamualaikum, semua.

Kirah dah lama tak update blog. Bukan busy tapi perangai malas tu sebati dah dalam diri. 
Satu lagi, Kirah tak tahu nak update pasal apa. Kirah macam katak bawah tempurung lah.
Isu semasa pun tak tahu. Tapi tak semestinya fully tak tahu eh, tahu jugak tapi tak ambik tahu sangat. Berbelit tak ayat tu? Hah, Kirah memang macam ni. Tak pandai susun ayat.

Okeh, sekarang Kirah nak ajar korang macam mana cara nak download K-drama ni. Tak semestinya K-drama je tau. Ada juga movie korea, drama Jepun dan drama Taiwan. Mungkin ada yang minat dengan drama selain drama korea kan. Hah boleh lah download. Tak payah nak pakai IDM atau U-torrent. Kirah pun baru je tahu macam mana nak download drama-drama ni. Sebelum ni Kirah hantu copy movie dari orang, tapi sekarang Kirah dah tahu cara download, status Kirah berubah jadi hantu femes sebab kawan-kawan semua cari nak copy. Haha. Stop mengarut !

( Back to our story )


1. Korang choose je antara 2 website ni. 

Biasanya kirah akan download dari website ni, sebab dia update cepat.
Tapi kalau kebanyakkan drama episode yang lepas-lepas punya, ada
yang tak boleh download. Mungkin dah delete kut. So, kalo rasa drama
tu dah keluar TV cepat-cepatlah download. Takut kena delete.


Kirah akan pakai website ni bila video dah kena delete dekat web
Dramafire tu. Tapi yang tak bestnya Dramago ni, korang kena download
satu persatu. Maksudnya, dia ada part 1 - part 4 untuk satu episode. So,
kenalah sadokan hati korang eh untuk download.


2. Then, korang click DRAMA DOWNLOADER




3. Korang scroll ke bawah untuk kotak search Dramafire. Untuk Dramago, korang akan nampak kotak search tu dekat atas sebelah kanan. Korang taip lah drama apa yang korang nak.





4. Dia akan keluar senarai episode.

Yang kirah bulatkan merah tu untuk dapatkan episode
sebelumnya


5. Korang klik pada episode yang korang nak download tu. Okeh, kalau dah klik, dia akan keluar macam gambar kat bawah tu kan? So, korang copy link website tu ( Kirah kotakkan hijau ).




6. Paste kan pada website DRAMA DOWNLOADER and click continue.

Paste dekat kotak tu ye ♥

7. Setiap website dia kan keluar lain-lain dia punya cara. So, korang ikut berpandukan gambar yang kirah bagi.

DRAMAFIRE
Klik Download (Server 2)



Scroll ke bawah sikit. Korang tekan download.


DRAMAGO

Korang klik part by part tau. Ikut susunan lah kalau nak mudahkan
kerja korang.

Keluar je macam ni, korang tekan anak panah download tu.
Macam kirah bulatkan tu.

8. Okey korang just tunggu je lah semua drama korang siap download.

Slow atau cepat, semua depends on korang punya internet. Tapi setakat ni kirah takde lah download sampai sejam menunggu. Dalam 30 minit gitu je. Mungkin internet laju kot. Jangan kecam kirah. hehe.. Apa-apa pun depends internet korang tau. Kalau yang part-by-part tu lagi sekejap sebab dia tak banyak MB.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jom ikut jejak Kirah jadi hantu femes ! 


"Awesome Birthday Giveaway "




Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum WBT


Cara-cara untuk menyertai :

- Tuliskan satu entry bertajuk "Awesome Birthday Giveaway "
- Copy dan paste banner di atas dan backlink ke entry ini
- Komen link entry giveaway anda di post ini sahaja


Follow syarat - syarat di bawah

Blog
Satu ] [ Dua ]

Instagram
Satu ] [ Dua ] [ Tiga ]

Like Facebook
Satu ]

Twitter
Satu ]

GALA NIGHT KMPh !!


Assalamualaikum, semua !!

  
         Korg sihat x? Lame jugak kirah x bukak blog ni.. Duk matrik x sempat nk layan benda ni. Kesian.. Kalo cuti pun kirah busy jgak.. busy dengan citer yg perlu di qada' kn dulu.. Hehe.. same jugak cuti CNY ni, still dengan hobi same.. So, sebelum balik matrik semula kirah nak post something dulu.. Blog kirah x bergerak disebabkan hobi x berfaedah tu! Huh.. 

Ok, satu event telah dijalankan oleh Matrikulasi Pahang iaitu JSI English Carnival 2016..
Menarik right? Aktiviti yg dianjurkan pun banyak. 

Tp apa yg kirah nk post kat blog hari ni GALA NIGHT yg akan datang.. Tema ye masquerade nite.
Jadi malam tu semua pelajar diwajibkan memakai masquerade mask. Kalau x pakai x dapat lah nak join and attandance pun takde.

Kirah bunyi macam dah excited nak join. Balik rumah je cakap kat umi abah pasal event ni. Cakap nak beli tu, nak beli ni tuk event nanti. Tapi umi n abah x pikir apa terus ok je. Kirah apa lg, hepi lah. 

Seminggu berlalu n seminggu tu jugak kirah duk kat rumah tp satu barang pun x beli lg tuk event tu. Baju lg, mask lg, tudung......... Bila kirah pikir2 balik, buat apa nk beli benda tu sedangkan tuk malam gala night je. So, kirah decide x nak beli semua benda tu kecuali mask masquerade je. Sebab baju kirah pakai je baju yg ada n tudung yg dh available. Cuma mask tu je kirah xde langsung.

Tinggal 2 hari lg nak masuk matrik semula tp mask tu kirah x tahu nak beli kat mana. Kirah ada usha2 dalam etenet tau kot2 banyak. Memang banyak yg kirah jumpa tp semuanya hrga up RM 10 and above. Kirah x nak yg tu sebab kirah pikir tu malam tu je. x berbaloi keluarkn elaun tuk mask yg berbelas2 harga ye.

Esk kirah dah nk g matrik, hari ni baru ada semangat nk cari. Kirah ada tanya kawan2 kirah kat mana diorg beli benda tu? Diorg ckp kat popular ada, kat kedai kek n mcm2 tempat lah. Tp bila kirah pergi semuanya yg kebnykan ye kek punya. Hehe.. kirah ni cerewet orgnya.

Kirah ajak umi kirah ke kemaman tadi. Satu bandar kirah round dari satu kedai masuk pulak ke kedai yg lain. Kaki rasa dah nak tercabut pun ada. Kedai2 hadiah pun takde jual benda macam tu. Last sekali, kirah fed up tau. kirah ajak mak kirah balik. Dah lah dari Paka, dtg Kemaman semata2 nak cari mask je. Sama je mcm beli etenet, mahal tp penat x dpt. Beli sendiri x tahu kat mana penat yg dpt. Nasib lah...

Time kat parking kereta, kirah terpandang satu kedai ni. Nama kedai tu YL MART. Kedai tu betul2 depan parking kereta kirah. Tp kedai banyak dengan baju2 and hadiah2. x tahu kenapa kirah cam terdetik hati nk pergi jenguk dalam tu. Kirah ajak umi kirah keluar dr kereta. Umi kirah apa lg marah lah! Haha.. Umi kirah tanya buat apa nak masuk. Kedai baju tu. Kirah tarik jugak umi masuk dalam kedai tu. Umi ikut je. Masuk je, kirah liar kan pandang atas sampai seluruh kedai tu. Rupa2nya kedai tu ada jual mask yg kirah cari. Mask tu elok je tergantung atas kepala kirah time tu. Kirah gelak. x sangka igtkan dh x jumpa benda cam ni kat terengganu ni. Harga pun murah. RM 2 je tuk satu mask. 


Taraaaa !!! Ni lah mask yg kirah cari. Banyak sgt mask uncle tu jual. Tp kirah ada tnya jugak kenapa dr luar nampak cam kedai baju? Uncle tu jwb, dia berniaga campur2.. Dia pun planner event birthday n lain2. So, alang2 tunggu event org tempah dia buat bisnes campur sikit. Boleh tambah duit sikit.

Ni lah kejayaan yg Kirah dpt.. nnti bleh join event ... YEAHHHHH !!!! 
GUD BYEE semuaaaa

Bagi yg duduk kat Kemaman, kirah boleh peta kan sikit kedai tu kat mana. Kedai tu berada blkg The Store bersebelahan dengan kedai One Shop. Sign board ye kaler putih x silap.
 Bagi sesiapa nak usha dlm etenet pn bnyk.. sini kirah bg sikit.
- Toys R Us pun ada jugak

Kirah harap sangat membantu. Jangan jd mcm kirah trpinga2. Last minit baru nak cari..