The Cartieca Give Away #2



For ladies kat luar sana nak dapatkan scarf percuma dari koleksi The Cartieca ? Jom try join GA ni. Hanya 10 orang bertuah sahaja akan dipilih. Jadi tak salah mencuba ♥. Sama-sama kita rebut peluang..

1. Follow blog cartiecacloset
2. Like page Hijab by Cartieca
3, Create post and iklan kan GA ni di blog anda
4. Tinggalkan komen anda.

4 step yang mudah ♥

Keputusan akan diumumkan pada 20 june 2017.

Semoga berjaya !!



Giveway 1,000 kotak Perlashine percuma #SafieyIlias






Assalamualaikum dan salam sejahtera

Safiey Ilias nak bagi giveway 1,000 kotak Perlashine percuma, siapa yang nak kulit cantik boleh dapatkan maklumat lanjut di link ini 
Pemenang Pertama
iPhone 7
bernilai RM 3,399.00
Pemenang Kedua
Set barangan makeup
bernilai RM 2,000.00
Pemenang Ketiga
Wang tunai
bernilai RM 1,000.00
Pemenang Keempat
Wang tunai
bernilai RM 500.00
Pemenang Kelima
Wang tunai
bernilai RM 250.00
                    
Wahhh bestkan hadiah-hadiah yg ditawarkan. 1,000 perlashine untuk siapa yg bertuah. Hah jom lah cuba nasib, Tak susah. Hanya perlu daftar and rajinkan diri untuk promote link anda.
Semoga berjaya.


Stereng kereta ter 'lock'


Assalamulaikum  n selamat pagi ♥

Kirah nak story sikit pasal topik ni. 

1# Benda ni pernah jadi kat kirah. Kirah parking kereta then dah siap matikan enjin. Tapi kirah lupa nak adjust tayar kasi straight. Kirah x hidup dah enjin kereta, terus main pusing gitu je, lps tu bunyi 'tek'. Kirah cuak kot, takut ada benda dalam stereng tu patah. Kirah teruskan je pulas stereng tu x dpt dh. X boleh nak gerak langsung. Adik kirah kat sebelah dah gelabah takut x boleh balik. Kirah try nak start enjin tapi kunci pun x boleh pulas. Kirah dah start nak nangis. Dah lah malam. Kirah call abah cakap yg stereng kereta jadi macam tu. Panjang story kirah kat abah tp abah langsung x paham. Nasib baik along dengan umi pernah alami benda ni. So, dia bagithu macam mana nak unlock balik stereng tu. 

2# Kwn umi pernah eksiden sebab stereng kereta dia ter'lock' tiba2 time drive dan terbabas ke tepi jalan. Alhamdulillah takde pape berlaku. Tapi trauma mesti ada kan? Masa pak cik tu cakap dia tengah selekoh tiba2 stereng x boleh gerak dan terus terbabas. Brek dan airbag x berfungsi. 

3# 2 minggu lepas, ada satu eksiden dekat area rumah kirah. Bunyi2 citer, stereng kereta tu ter'lock' time tengah drive. Then, terbabas masuk jalan bertentangan dan berlanggar dengan kereta dari arah tu. Pemandu yang keretanya terbabas meninggal kat tempat kejadian. Manakala sebuah lagi tu selamat dan takde kecederaan. Dah macam penulis berita pulak. Heee..

So, apa pendapat korang pasal ni? Korang pernah alami x? 

Cara un'lock' stereng kereta time parking :

Jangan gelabah

1. Masukkan kunci
2. Pusing stereng kiri-kanan bergilir-gilir serentak dengan tekan kunci

Buat sampai jadi. X lama pun. Bagi yg dah tahu benda ni sejak dulu lagi mesti rasa kelakar kan. Ialah benda ni dah lama kot. Tp bagi yg x tahu mesti macam kirah. Baru nak gelabah. Kalo jiwa x kental memang nangis terus dah. Lagipun kirah masa baru dapat lesen. Mana nak tau lagi pasal benda2 macam ni.

Tapi untuk stereng ter'lock' time drive tu, x boleh nak buat pape. Abang kirah cakap dia pernah ter'lock' time drive. Tapi nasib dia baik sebab time tu dia bawak slow. Jadi x teruk sangat lah.

Pengalaman mendewasakan kita !

Pape pun hati2 memandu ♥

Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals





SILA KLIK BANNER DI ATAS JIKA MAHU MENANG DUIT RAYA!

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga semua ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati sekalian dengan secara rasminya melancarkan Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan duit raya dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

RM20 X 11 pemenang
RM10 X 13 pemenang
Selendang Rindu X 2 pemenang
Stokin Tangan dan Stokin Silvy X 2 pemenang
Pre-loved Novel X 2 pemenang
Topup RM5 untuk peserta terpantas dan terakhir!

Kesemuanya 32 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog dan Google+ penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie
* Ceritera Ibu
* Shafyqah Azahar
* Dearies Couple
* Jiakreatifelt
* Lovely Sunshine
* Saghah Cheeky Lady
* Sedetik Seketika
* Lea Azleeya
* Queen Bee
* irrayyan.com
* Kasihku Amani
* Hazrina Halim
* Mia Liana

2. Follow instagram berikut. (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Najiah Shaharain
* Abam Kie
* Mardhiyyah Rosli
* Shafyqah Azahar
* Afdilah Ceritera Ibu
* irrayyandotcom
* mialiana

3. Like Facebook berikut.

* Ina Azzahra
* Ayuni Dibble
* Handsock Murah dan Cantik
* Mialiana.com


4. Buat entri bertajuk Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

5. Salin dan tampal kod HTML yang disediakan

6. Terbitkan

7. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri SINI sahaja

8. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini. Selamat maju jaya dan selamat menyempurnakan ibadah puasa pada tahun ini!

Jom klik di SINI jika nak join Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.

Giveaway Raya by Mrs Pip




Assalamualaikum ♥

Kirah nak ajak korg join n support Mrs Pip punya GA. Jom join ramai2. Mungkin rezeki korg kalo menang kan? Hee.. 

syarat-syarat Giveaway Raya by Mrs Pip ni sangat mudah :-
1/ Buat tajuk "Giveaway Raya by Mrs Pip" dan letakkan banner di entry tersebut, dan backlink-kan semula

2/ Follow blog Mrs Pip

3/ Follow Google+ Mrs Pip

4/ Kongsikan (secara ringkas) pengalaman terindah di Bulan Puasa yang anda pernah lalui

contoh #1: Pengalaman terindah di bulan puasa saya ialah berbuka puasa bersama Perdana Menteri ...

contoh #2: Pengalaman terindah di bulan puasa yang pernah saya lalui ialah berjaya mengerjakan umrah di tanah suci Mekah ...

5/ dah siap buat entry? jangan lupa letakkan link entry anda di kotak komen di bawah :)


PENGALAMAN TERINDAH


Kirah start duk asrama time form 1. Sampai sekarang kirah x pernah merasa nikmat sebulan puasa dengan family. So, pengalaman terindah kirah time kecik2 dulu je. Pengalaman yang kirah betul2 ingat sampai sekarang time bulan puasa ni ialah meretakkan tangki najis rumah kirah. Time ni kirah darjah 5. Petang lepas je balik sekolah, abang kirah ajak main mercun sbb kawan dia bagi mercun bola sebijik. kitorg ada chance main mercun sbb umi dengan abah takde tambah pulak mercun bola (bahaya). Kalo x satu taman kena kejar. Kitorg x tahu nak pasang kat mana mercun tu sbb bunyi dia kuat. Nanti kantoi dengan jiran. Then, abang dpt idea letupkan dalam tangki najis rumah kurang sikit bunyi dia. Korg boleh imagine x tangki najis yang penutup simen tu. Dia ada lubang kat tengah2 bulatan. Korg google lah ek kalo xpernah tengok. Kat situ lah kitorg campakkan mercun lepas bakar. Then, dah campak kitorg tutup lubang bulat tu dengan bata besar. Bukan yang kecik biasa kita tengok tu. Kitorg lari betul2 jauh takut efek lain. Penakut jugak. Bila dah meletup tu, penutup tangki tu retak dan batu yg kirah buat tutup lubang tu tercampak bersama dengan najis2 a.k.a tahi dalam kumbahan tu. Bersepah habis atas rumput. Tapi kitorg gelak2 je. Malam tu baru nangis sbb kena rotan dengan wayar paip. Abang kirah biru atas belakang, kirah biru dekat betis dengan peha. Lepas tu serik dah main mercun.


Macam tu lah kisahnya. Ingatan! jangan jadi macam kirah tau. Memang masak kitorg kena marah dengan abah malam tu. Umi lah yang baik tolong sapukan minyak dekat kitorg. Tapi masing2 dah besar, abah pun dah x garang macam dulu lagi.